گیتار کلاسیک و پاپ - گیتار خود را بشناسید

گیتار خود را بشناسید

یکشنبه 13 دی 1388 10:04 ب.ظ

نویسنده : guitar
سلام
میخواهید گیتار خودتون رو بشناسید؟؟؟
پس برید به ادامه ی مطلب و مطالب رو بخونید
با تشکر

گیتار خود را بشناسید

قبل از اینکه بخواهید نوازندگی گیتارو یاد بگیرید بد نیست با ساز خودتون آشنا بشید،

اول یه تقسیم بندی کلی و خلاصه از انواع گیتارها ارائه می کنم بعد به معرفی اجزای گیتار میپردازیم.

اول چندتا تعریف:

۱.فضای آکوستیک(acoustic atmospheric)

راستش به صورت لفظی و نه تئوریک فضای آکوستیک به فضای بسته ای گفته میشه که اصوات توی این فضا هیچ راه درو و فراری ندارند و پس از برخورد های فرلوان به دیواره های فضا که به اونا دیواره های فضای آکوستیک میگن ،شروع به تشدید صدا میکنند و در آخر رو به زوال میزوند.

۲.پیک آپ(pick up):

شاید توی زبان انگلیسی این لغت معانی زیادی داشته باشه ولی در موسیقی به ابزاری برای الکتریککردن صداهاست و نوعی میکروفن قوی برای انتقال و ایجاد افکت(در بعضی موارد)،برای صداهاست.

حالا که با چنتا اصطلاح آشنا شدید به معرفی گیتار های مختلف میپردازیم .

تو یک تقسیم بندی کلی دو نوع گیتار وجود داره

۱. گیتار های آکوستیک

۲.گیتارهای الکتریک

انواع گیتار آکوستیک

مهمترین مشخصه این گیتارها وجود فضای آکوستیک در اینجور گیتارهاست و بر خلاف عرف که به نوع خاصی از گیتار ها با این نوع فضا آکوستیک میگن(منظورم نوع استیل استرینگه)،این نوع گیتار گستره زیادی از انواع گیتارهارو در بر میگیره.

۱.گیتار کلاسیک (Nylon string acoustic guitar) یا (Classic guitar)

این ساز، شناخته شده ترین و مرسوم ترین نوع گیتار در ایران است. 

ساختار گیتار کلاسیک از سه سیم نایلونی و سه سیم ابریشمی که با سیم پیچ فلزی پیچیده شده است تشکیل گردیده است. به همین دلیل طنین صدای آن نسبت به انواع دیگر نرم تر و لطیف تر بوده و به خاطر نوع سیمهای آن نوازندگی با آن و انگشت گذاری روی فرتها، نسبتاً راحت تر است. هر چند دسته (neck) گیتار کلاسیک از انواع دیگر پهن تر است و تکنیکهایی مثل باره گرفتن روی دسته آن نیاز به تمرین بیشتری دارد. دسته این ساز معمولاً (نه همیشه) دارای 12 فرت تا بدنه و 18 فرت تا سوراخ صدا است (3/4).

طنین صدای این ساز (بسته به جنس بدنه و سیم ها) مناسب برای موسیقی کلاسیک، فلامنکو و بعضاً موسیقی پاپ است. بنابر این اگر علاقمند به نوازندگی به سبک کلاسیک یا فلامنکو هستید یا تصمیم دارید برای اولین بار گیتار یاد بگیرید، این نوع گیتار برای شما مناسب تر است. جنس صدای گیتار فلامنکو خشن تر و تیز تر است در حالیکه صدای گیتار کلاسیک آرام، شفاف و لطیف تر است. تفاوت صدای این دو گیتار (با وجود ظاهر و ساختار یکسان) در جنس چوب و سیم به کار رفته است. بدنه گیتار فلامنکو معمولاً از چوب اقاقیای کانادایی (Rosewood) و رویه آنها از چوب صنوبر (Spruce) است که باعث ایجاد صدایی کاملاً خشک و منحصر به فلامنکو می شود. 

در نوعی از گیتارها موسوم به Cutaway بدنه دارای انحنائی در یک طرف است که به نوازنده اجازه میدهد تا از فرت های پایین برای اجرای ملودی استفاده نماید. این نوع گیتار کلاسیک در موسیقی پاپ و برخی اجراهای موسیقی جز به کار می رود و معمولاً دارای پیکاپ است.

۲گیتار استیل استرینگ(steelstring guitar)یا گیتار آکوستیک

 ظاهر این ساز شبیه به گیتار کلاسیک است. سیمهای این گیتار فلزی است و کاسه صدای آن بزرگتر می باشد. به همین دلیل صدای گیتار آکوستیک دارای یک زنگ خاص است و به دلیل همین طنین زنگدار بیشتر در آهنگهای بلوز، کانتری، فولک و راک به کار می رود (و شاید به همین دلیل این نوع گیتار در ایران طرفداران چندانی ندارد). اما اگر از طرفداران موسیقی بلوز، کانتری یا فولک هستید بهتر است این نوع گیتار را انتخاب کنید. 

دسته گیتار آکوستیک نسبت به گیتار کلاسیک باریکتر است و سیمها به یکدیگر نزدیک ترند. لذا تکنیکهایی مثل باره گرفتن روی این ساز راحت تر است و حتی بعضاً تکنیکهایی روی این ساز قابل اجرا است که با گیتار کلاسیک امکان پذیر نیستند. مثلاً بعضی از نوازندگان آکوستیک، از انگشت شست دست چپ خود برای گرفتن سیمهای بالاتر استفاده می کنند. البته اجرای صحیح و شفاف نتها با این ساز قدرت بیشتری لازم دارد. چرا که سیمهای این ساز فلزی هستند و حتی در سازهای با اکشن پایین، نسبتاً به نیروی بیشتری برای نواختن نت یا بند کردن (Bending) احتیاج دارند. 

جنس این نوع ساز، در انواع مرغوب از جنس Rosewood یا چوب افرا Maple است و دسته آن معمولاً دارای 14 فرت تا لبه بدنه و 20 فرت تا سوراخ صدا است. انواع پیکاپ دار این ساز نیز در بازار وجود دارد.

3.گیتار آکوستیک 12 سیم (12 String Acoustic guitar)

 این نوع گیتار کاملاً شبیه به گیتار آکوستیک است. با این تفاوت که دارای 12 سیم بوده، اما هر 2 سیم دارای یک کوک می باشند و با هم نواخته می شوند، لذا حجم صدای تولید شده آن بالاتر از آکوستیک است و به همین دلیل مناسب اجرای ریتم در موسیقی هستند و از آنها برای نواختن سولو استفاده نمی کنند. نواختن این نوع گیتار نیاز به قدرت زیاد و تمرین فراوان دارد. (بهتر است هرگز این ساز را به عنوان ساز اول خود انتخاب نکنید).

4.گیتار آوِیشن (Ovation Guitar)

 گیتار آوِیشن نسل جدیدی از گیتارآکوستیک است که کاسه صدای آن از جنس PVC می باشد و اولین بار در دهه 50 مدلهای نخست آن تولید شدند. گیتار آویشن دارای یک پیکاپ "پیزو" است و صدایی بین گیتار الکتریک و آکوستیک تولید می کند. اما صدای بدون پیکاپ آنها مشابه گیتار آکوستیک است. برخی از انواع آویشن ها به دلیل تغییراتی که در سوراخ صدای آنها ایجاد شده است، دارای ظاهر بسیار زیبا و منحصر به فردی هستند. 

این ساز بیشتر مناسب نوازندگان آکوستیکی است که در کنسرتهایشان با مشکل فیدبک (Feed Back) در صداهای بالای آمپلی فایر دست و پنجه نرم می کنند. این نوع گیتار نوعی گیتار د جنسه است و نوعی دگانگی بین گیتاربا فضای آکوستیک و کیتار الکتریک دارد.

این نوع گیتار ها بویژه در سبک جز استفاده میشود.(از گیتار های مورد علاقه ال دی میولا).

5.گیتار قوس دار یا آرچتاپ(Archtop guitarsr)

این نوع گیتار نیز نوعی گیتار دو جنسه است و بیشتر در سبکهای بلوز و جز استفاده میشود.

مانند گیتار آویشن دارای فضای آکوستیک کوچکی است و میتوان آن را با پیک آپ یا بدون آن نواخت.دارای حفره هایی به شکل علامت انتگرال در ریاضی(علائمی که در خانواده ویولن نیز وجود دارد) در دو طرف فضای آکوستیک آن است.

کمی بزرگتر از گیتار های معمولی است.دارای پیک آپ است و حفرهای انتگرال شکل از ایجاد فید بک در هنگام استفاده از آمپیلیفایر ها و بلندگوها جلوگیری میکند.

قسمت ۲ گیتار های الکتریک

میشه گیتارهای آویشن و آرچتاب را نوعی پوست اندازی و تحول در انواع گیتارها دانست ،گیتارهایی که کم کم فضای آکوستیک خود را از دست داده و پیشرفت تکنولوژی باعث استفاده از لوازم الکترنیکی صوتی در این سازها شده ،افکتهای مختلف ،طنین و کشش بالای صدا؛فینگر بورد های نازکتر ،سیمهای فلزی نرمتر ،و اکتاوهای بیشتر تمام اینها از مشخصه های این نسل از گیتار هاست که به شدت فضای موسیقی جهان را تکان دادند و در حال حاضر میشه گفت اگه از هر ۴ موزیسین یکی از اون ها گیتار میزنند از هر ۴ تا گیتاریست ۳ تای اونا از این نوع گیتار ها استفاده میکنند.

فرکانس صوتی تولید شده توسط پیکاپ ها قابل تغییر و فیلتر شدن است. لذا با استفاده از افکت ها (مثل distortion یا fuzz یا overdrive یا پدال wah-wah) صدای خروجی از گیتار الکتریک قابل اصلاح به سلیقه نوازنده است. Distortion یا Overdrive باعث ایجاد صداهای خشن تر و به اصطلاح دندانه دار می شوند در حالی که بعضی افکت ها صدای شفاف یا Clean ‌دارند. 

گیتارهای الکتریک انواع مختلفی دارند، اما میتوان آنها را به دو نوع کلّی تقسیم کرد: 

Solid Body Guitar  : این دسته از گیتارها دارای بدنه تو پر هستند و در اصل کاسه تولید صدای آکوستیک ندارند. شناخته شده ترین و معروفترین انواع این گیتارها- از نظر ظاهر- به صورت زیر طبقه بندی می شوند:

Stratocaster :
این نوع گیتار الکتریک برای اولین بار در دهه 50 میلادی توسط "لئو فندر" ساخته شد. گیتارهای مدلاستراتوکستر، معمولترین نوع گیتار الکتریک هستند و به دلیل ویژگیهای خاص خود در تمامی سبکهای موسیقی، از بلوز گرفته تا راک و حتی متال، مورد استفاده قرار می گیرند. بهترین و شناخته شده ترین سازنده این نوع گیتار، فندر است و انواع این ساز را با امضاء بزرگترین نوازندگان استراتوکستر ( از Eric Clapton، Stevie Ray Vaughan و Mark Knopfler گرفته تا Jeff Beck و Yngwie Malmsteen) عرضه می نماید

برای اولین بار Whammy Bar (دسته ای برای شل و سفت کردن پیچ سیمها یا در حین نوازندگی برای ویبراتو) روی خرک این نوع گیتار ها نصب شد. استراتوکستر ها دارای قابلیت نوازندگی فوق العاده ای هستند و نسبت به مدلهای دیگر، بسیار سبکترند و همه این عوامل باعث محبوبیت استراتوکستر ها است. بدنه این ساز از چوب توسکا (Alder) یا چوب درخت زبان گنجشک (Ash) و دسته از جنس اقاقیا یا Rosewood (دسته های تیره) یا افرا Maple (دسته های روشن) است و دارای سه پیکاپ single coil است. 

بزرگترین نوازندگان استراتوکستر عبارتند از: جیمی هندریکس، اریک کلپتون، جف بک، مارک نافلر، دیوید گیلمور، ریچی بلکمور(نوازنده گروه Deep Purple وRainbow)، ینگوی مالمستین، بادی گای و ...

Telecaster :
این نوع گیتار الکتریک قدیمی ترین نوع از دسته گیتارهای Solid body است و اولین بار توسط فندر ساخته شد. تله کستر بسیار ساده است و قابلیت های این ساز نسبت به Stratocaster ها محدودتر است، اما صدای منحصر به فرد تله کستر ها همچنان طرفداران زیادی دارد. صدای تله کستر مقطع، شفاف و زنگ مانند است و به همین دلیل بیشتر نوازندگان کانتری و راک اند رول از آن استفاده می کنند. بدنه این ساز معمولاً از چوب توسکا (Alder) یا چوب زبان گنجشک (Ash) و دسته آن از چوب افرا (maple) است و دارای دو پیکاپ single coil است. 

بزرگترین نوازندگان این ساز "پیت تاونزند" (یکی از بزرگترین گیتاریستهای حال حاضر از گروه افسانه ای The Who)، کیت ریچاردز (گیتاریست Rolling Stones)، آلبرت کالینز (یکی از متفاوت ترین نوازندگان بلوز که سبک او به ice blues معروف است و به او The ice man: master of telecaster می گفتند) و روی بوكانن هستند

 Gibson Les Pauel :
گیتار مدل لس پاول گیبسون یکی از مرسوم ترین گیتار های الکتریک است. این مدل گیتار در آهنگهای بلوز، راک و هارد راک استفاده می شود. مزیت این سازها بکار گیری پیکاپ های هوم باکر (Humbucker) در آنها است که باعث از بین رفتن نویز در خروجی صدای آنها می شود و در نتیجه صدای گیبسون لس پاول به نسبت، کمی تودماغی و گرمتر است. 

دسته یا neck این ساز نسبت به مدلهای دیگر کمی پهن تر است و کلاً گیتار گیبسون لس پاول، نسبت به انواع دیگر بسیار سنگین تر می باشد. بدنه انواع مرغوب این ساز از چوب ماهون (mahogany) و دسته آن از چوب ماهون یا افرا (maple) بوده و دارای دو پیکاپ هوم باکر است. بزرگترین نوازندگان این ساز گیتاریست گروه لد زپلین جیمی پیج (Jimi Page) ، اسلش، پیتر گرین (گیتاریست Fleetwood mac)، گری مور و زک وایلد (گیتاریست Ozzy Osbourn) و The Edge (گیتاریست U2) هستند.

 Flying V :
 این نوع گیتارهای الکتریک، جزء گیتارهای با طراحی مدرن محسوب می شوند و  شکلی شبیه به حرف V هستند. از این ساز بیشتر در موسیقی هارد راک و متال استفاده می شود، هرچند آلبرت کینگ در دهه 70 از این ساز در موسیقی بلوز استفاده می کرده است. بدنه این ساز از چوب ماهون (mahogany) یا Korina ‌است و دسته عمدتاً از اقاقیا (Rosewood) یا آبنوس (ebony) می باشد و دارای دو پیکاپ هوم باکر است. بزرگترین نوازندگان این گیتار رادلف شنکر (گیتاریست scorpions)، رندی رودز (گیتاریست سابق Ozzy Osbourn)، جیمز هتزفیلد و کرک همت (از گروه metallica) و لنی کراویتز هستند.

 Explorer :
 این نوع گیتار نیز مثل مدل Flying V جزء گیتارهای با طراحی مدرن به حساب می آیند. هرچند در ابتدای تولید این ساز، استقبال چندانی از آنها نشد، اما بعدها این گیتار در موسیقی هارد راک و متال مورد استفاده قرار گرفت. مشخصات ساختاری Explorer ها نیز مشابه Flying V است. از نوازندگان بزرگ این ساز می توان به مارتی فریدمن (گیتاریست Megadeath)، آلن کالینز (از گروه Lynyrd Skynyrd) ، جیمز هتزفیلد، ماتیاس جابز (گیتاریست scorpions) و جانی وینتر (Johnny Winter) اشاره کرد. 

(برخی از مطالب از سایت گفتگوی هارمونیک برداشت شده)

حالا که با انواع گیتار آشنا شدید ،میتونید به بازار برید و گیتاری که مناسب شما و شرایط شما و سبک انتخابیتو ن باشه رو انتخاب کنید ولی اگه رفتید و اکثر اونارو گیر نیاوردید ناراحت نشید چون اینجا ایرانه !

گیتار خود را بشناسید(قسمت 2)

در مقاله قبلی با انواع گیتار آشنا شدید حالا توی این قسمت با اجزای مختلف گیتار آشنا میشید،یادتون باشه شناخت گیتار خیلی مهمه و شما رو کمک میکنه تا در خرید گیتار با ویژگی های یک گیتار خوب آشنا بشید.

قبل از آشنایی با قسمتهای مختلف باید با چنتا اصطلاح آشنا بشید.

۱.اکشن

اکشن در سازها ی زهی (سازهای سیمی که با دست یا مضراب نواخته میشن)به مفهوم فاصله بین سیمها با صفحه انگشت گذاری سمهاست(fingerboard)،هرچه این فاصله در گیتار شما کمتر باشد این توانایی رو در شما ایجاد میکنه که قدرت مانور بیشتری داشته باشید و با قدرت کمتری بتونید نتهارو بنوازید.

۲.صدای گز

صدای نویز و ناهنجاری  که در هنگام ضربه به سیمها بوجود میاد و میتونه به علت های مختلفی باشه یا انگشت گذاری نامناسب یا نا مرغوببودن سیمها و......

با این مقدمه به سراغ معرفی اجزای گیتارها از انواع آکوستیک و الکتریک میریم.

همان طور كه در عكس ها ملاحظه می كنید، گونه های مختلف گیتار ممكن است شامل اجزای متفاوتی باشند. یا شكل اجزا و یا جنس آن ها با هم فرق داشته باشند. اما نهایتا اجزای موجود در همه ی انواع گیتار ها همین ها هستند.

  1. سردسته
  2. خرك
  3. گوشی ها (برای كوك كردن ساز)
  4. فرت (Fret)
  5. Truss Rod (پیچی ست كه برای تنظیم انحنای دسته به كار می رود)
  6. Inlays21 24 قرار می گیرند)
  7. دسته
  8. Heel (اتصال بدنه با دسته)
  9. بدنه
  10. پیكاپ ها (pickups)
  11. قسمت های مربوط به مدار الكتریكی (تنظیمات ولوم و تن صدا)
  12. خرك پایینی (Bridge)
  13. صفحه پیك گارد (گاهی برای مخفی كردن مدارها و گاهی صرفا برای جلوگیری از خش دار شدن رنگ بدنه در اثر برخورد پیك به مرور زمان)
  14. صفحه ی پشتی
  15. صفحه ی جلویی
  16. قسمت های جانبی
  17. سوراخ صدا (معمولا دارای تزئینات زیبا)
  18. سیم ها
  19. saddle (تنظیم كننده ارتفاع هر سیم)
  20. فرت بورد (چوبی كه فرت ها روی آن كوبیده شده اند.

دیدگاه ها : نظرات
آخرین ویرایش: - -